Jack Russell Terrier Danmark

 

Avlsstandard

 

JRTD anvender som udgangspunkt samme avlsstandard som Jack Russell Terrier Club of Great Britain, men der skelnes ikke mellem de kortbenede og langbenede typer, som begge er ligeværdige. Både de kortbenede og de langbenede betegnes Jack Russell Terrier, og ikke Parson. Det er helt naturligt og fuldt acceptabelt, at kroppen på den kortbenede type er længere end hundens skulderhøjde.

 

Karakter
Terrieren skal fremtræde som en livlig, aktiv og årvågen hund, og den skal virke frygtløs og glad. Jack Russell terrieren er en arbejdende hund, og disse instinkter skal bevares. Hunden skal være tillidsfuld. Nervøse, feje og over-aggressive hunde er uønskede.

 

Helhedsindtryk
Helhedsindtrykket af en Jack Russell Terrier skal være en robust og sej hund, der er "på tæerne" hele tiden. Højden over ryggen lige bag ved skulderbladene skal være mellem 25,4 cm og 38,1 cm. Kropslængden skal være proportioneret til højden, og kroppen skal fremstå kompakt og afbalanceret i god kondition med faste muskler.

 

Hoved
Hovedet skal være velafbalanceret og i proportion med kroppen. Kraniet skal være fladt og med en moderat afstand mellem ørerne, snævrende ind mod øjnene. Der skal være tydeligt stop, men det må ikke være for udtalt. Længden af snuden fra snudespids til stop skal være en anelse kortere end afstanden fra stop til baghoved. Snuden skal være sort. Kæberne skal være stærke med kraftige kindmuskler.

 

Øjne
Øjnene skal være mandelformede, mørke og fulde af liv og intelligens.

 

Ører
Ørerne skal være små V-formede af moderat tykkelse, der er vendt fremad og bæres tæt ind til hovedet (kipører).

 

Tænder/bid
Tænderne skal være stærke med tydeligt saksebid.

 

Hals
Halsen skal være velformet, stram og muskuløs af god længde og jævnt tiltagende i omfang mod skuldrene.

 

Forparti
Skuldrene skal skråne bagud og være pænt tilbagelagte ind mod kroppen. Skulderbladene skal være tynde i spidsen, og de skal være tydelig markerede oppe ved manken. Forbenene skal være stærke og lige, korrekt vinklede. Albuerne skal hænge lodret ned fra kroppen og skal ved bevægelse kunne arbejde frit.

 

Krop
Brystet skal være fladt og smalt, og forbenene må ikke sidde for langt fra hinanden. Hunden skal have et atletisk frem for et tungbrystet udseende. Som en retningslinie skal brystkassen være så lille, at man med hænder af normal størrelse kan nå omkring den lige bag ved skuldrene, når hunden er i god arbejdskondition. Ryggen skal være stærk og lige, og dens længde skal være afstemt til hundens højde, så det giver et balanceret indtryk. Lænden skal være en anelse hvælvet.

 

Bagparti
Bagkroppen skal være stærk og muskuløs, godt sat sammen med gode vinkler og god bøjbarhed i knæene, så hunden kan få god fremdrift. Set bagfra skal bagbenene være lige.

 

Poter
Poterne skal være med kraftige trædepuder af type som runde kattepoter, der hverken vender indad eller udad.

 

Hale
Halen skal bæres oprejst, og den skal være ansat ret højt på kroppen.

 

Pels
Pelsen kan være glathåret, ruhåret eller broken. En glathåret pels må ikke være så tynd, at den ikke giver beskyttelse mod vejr og vegetation. En ruhåret og broken pels skal ikke være uldagtig.

 

Farve
Den hvide farve skal i udbredelse dominere over "tan", sorte og brune aftegninger. "Brindle markings", det vil sige regelmæssige striber af mørkt hår på lys baggrund, der også ledsages af en stribet pigmentering af huden, er ikke tilladt.

 

Bevægelse
Bevægelserne skal være frie, livfulde og velkoordinerede. Forben og bagben skal i et lodret plan bevæges parallelt med gangretningen.

 

 

Denne avlsstandard er en fri oversættelse af Jack Russell Terrier Club of Great Britain’s avlsstandard.

 

Jack Russell Terrier Danmark