Hvad får man i SU?

Sådan bliver du klogere!

SU kan for manges vedkommende være en jungle. Det er et problem, idet det for mange studerende samtidig er deres livsnerve. Her vil vi forsøge at komme ind på hvad man får i SU, og om det vil give mening at optage et SU lån for at supplere op.

Hvad får man i SU som standard

To væsentlige faktorer der dikterer hvad man får i SU, er hvilken type uddannelse du går på, og om du bor ude eller hjemme.

Som udeboende på en videregående uddannelse (universitet, journalist mm.) vil du kunne få 6.243,- pr. måned før skat. Er du udeboende og går på en ungdomsuddannelse – såsom gymnasiet, HF eller lignende, bliver det lidt mere spidst. Her handler det også om hvor gammel du er. Er du mellem 18-19, vil du som udgangspunkt få 4.005,- pr. måned. Her kan der være et tillæg afhængig af dine forældres indtægt, der kan få ydelsen op på maksimalt 6.243,-.

Er du udeboende over 20 er du ligeledes berettiget til 6.243,- om måneden. 

For hjemmeboende studerende kan du få mellem 970,- og 3.104,- afhængig af din alder, og hvornår du påbegyndte din uddannelse. Her er det ligegyldigt om det er en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse.

Udover disse standardsatser, kan der være noget at hente hvis du er forælder, handicappet, betaler for din undervisning eller er i gang med at tage en ph.d.

Kan det betale sig at tage et SU lån?

For mange personer er det ikke et spørgsmål om, om det kan betale sig at optage et SU lån. For mange er det en nødvendighed – særligt hvis man er bosat i nogle af landets største byer, hvor huslejerne typisk er højere end en almindelig SU sats. Som udgangspunkt kan alle søge om et SU lån. Det bliver ikke udbetalt på én gang, men bliver i stedet lagt oveni din almindelige udbetaling hver måned. Du kan få op til 3.194,- ekstra som standard. Er du forsørger kan du herudover få yderligere 1.598 kroner. 

Som udgangspunkt er SU lån ikke anderledes end enhver anden type gæld. Det kan betale sig, hvis du har brug for det – ellers skal man lade være. Fordelen ved SU lån er dog, at du får en relativt lang tilbagebetalingsfrist – og lavere renter end stort set alle andre steder. Så HVIS du har behov for flere penge, så er SU lånet en god idé. Husk dog på at det er tilladt at tjene penge ved siden af dit studie, hvis du eksempelvis har mulighed for at tage et fritidsjob. Går du på en ungdomsuddannelse må du tjene 8.957,- om måneden ved siden af din SU, og på en videregående uddannelse må du tjene op til 13.542,- pr. måned. Disse fribeløber kan være højere afhængig af din situation – eksempelvis om du er forsøger, eller modtager handicaptillæg.

Hvis du har mulighed for at få et studiejob, så kan man altså tjene ret meget ved siden af sin SU, hvilket kan betyde at du ikke behøver et SU lån.  

More Articles for You

Sådan finder du det perfekte træningsprogram

Hvis du ønsker at komme i god form, er det vigtigt at din kost og træning er struktureret. Du bør …

3 trends vi bør holde øje med i 2020

Vi er nogle få måneder inde i 2020, og der er allerede sket en del. Faktisk har nyhedsmedierne haft rigeligt …

Sådan sikrer du dig de skarpeste priser hos TNT

TNT er på rekordtid blevet én af de mest populære kurérfirmaer på de danske veje. Det er der mere end …

5 tegn på at du skal finde en ny hosting udbyder

Lad os gøre det klart for dig, webhosting kan være kompliceret, hvis du på forhånd ikke kender noget til hjemmesider …

Gode grunde til at finde en tekstforfatter

Alle online virksomheder har brug for gode tekster. Det samme har de fleste fysiske forretninger. Det er lidt af en …

Hvem kan have gavn af udenlandsk arbejdskraft?

Udenlandsk arbejdskraft er til stor gavn for den danske økonomi – og ikke mindst for mange danske virksomheder. Muligheden for …